Zo západného Slovenska odišla do povstania iba Trnavská posádka

27.08.2010 Celý región

Trnava 27. augusta (TASR) – Výročie Slovenského národného povstania a odchod dobrovoľníkov z Trnavskej posádky na povstalecké územie si dnes pripomenuli obyvatelia Trnavy pri Pamätníku SNP na Univerzitnom námestí.
Spomienka sa konala na tom istom mieste, odkiaľ 30. augusta 1944 odišla od vtedajších kasární vojenská posádka v sile okolo 3500 vyzbrojených a vystrojených mužov do bojov za slobodu. Velili im Andrej Benka-Rybár, Mikuláš Čordáš a Karol Fraňo. Do SNP vtedy odišli nielen tri tisícky prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov a zmobilizovaných, ale i pol tisíca dobrovoľníkov z radov obyvateľov. Trnavská posádka bola jedinou zo západného Slovenska, ktorá takto zareagovala na meniacu sa situáciu na vojnovej mape. Posádky v Bratislave, Seredi, Hlohovci, Nitre, Trenčíne i v Novom Meste nad Váhom sa do SNP zapojiť odmietli.

Trasa Trnavčanov, ktorí so sebou zobrali 48 nákladných a 23 osobných vozidiel, motocykle, viac ako tristo koní a vozov a veľké množstvo zbraní a streliva, viedla z Trnavy cez Hlohovec, Topoľčany a Partizánske smerom na Žarnovicu. K Trnavčanom sa pridali piešťanskí letci, ktorí z motorizovaného pluku vytvorili prápor Haluzický, pridávali sa aj obyvatelia miest a obcí, kadiaľ vojaci prechádzali. \"Zo strany veliteľov bolo rozhodnutie pripojiť sa k SNP naozaj veľkým hrdinstvom, väčším, ako to teraz môžeme chápať. Vedeli predvídať vývoj, \" povedal dnes pre TASR predseda oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZBP) a riaditeľ Vojenského historického archívu v Trnave Jozef Petráš.

Vojaci sa zapojili do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Vedenie posádky neskôr rozhodlo o vytvorení práporov Dunaj, ktorý zostal v oblasti Žarnovice a Kremeň, ktorý sa presunul do Kremničky pri Banskej Bystrici a bránil úsek pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi. \"Príslušníci Trnavskej posádky, pochádzajúci väčšinou z Trnavy a okolitých dedín, čestne splnili svoje úlohy a poslanie a mnohí položili za slobodu svoje životy, \" povedal Petráš.

Dodal, že SZPB dbá, aby ani mladšia generácia nezabudla na hrdinstvo svojich predkov. \"Na budúci týždeň sme pripravili pre učiteľov dejepisu zo základných škôl zájazd po stopách Trnavskej posádky. Svoje poznatky budú môcť tlmočiť svojim žiakom, \" povedal Petráš.
 

Vyberte región